Dušená rýže ála Flo
Když dojde na přesné detaily, zde je máte všechny pohromadě. Třeba vám některé z nich objasní, co jste občas dělali špatně a proč se vám rýže nedařila nadýchaná a kyprá.
Dávkování: pro 2 osoby budete potřebovat 160 g rýže, odpovídající objem horké vody (viz dále), 1 lžíci rostlinného oleje a 1/2 lžičky soli.
Nejprve rýži odvažte na váze a potom přesypte do hrnku. Potřebné množství vody totiž závisí na objemovém množství rýže, nikoli na váze. Je třeba použít přesně tolik vody, aby se všechna vsákla do rýže, ale přitom jí bylo dost na změknutí. V tomto případě je poměr rýže:voda 1:1,5. Jinak řečeno, na jeden hrnek rýže budete potřebovat jeden a půl hrnku vroucí vody. Stejného hrnku, kdyby to nebylo jasné.
V tu chvíli rýži zalijte odměřenou horkou vodou. Opatrně, ať se neopaříte, z vody se hned vyvine spousta páry, dno je totiž rozpálené a voda předehřátá, takže ke skupenské přeměně jí bude stačit jen málo. Přidejte sůl, zamíchejte – neboť tohle je vaše poslední příležitost rýži promíchat – zakryjte poklicí a nechte na zcela mírném plameni nebo dokonce na vypnuté plotýnce 15 minut zvolna dusit.
Pokud máte problémy s regulací plotýnky, nebojte se rýži zcela odstavit po první minutě nebo dvou jemného varu. Třeba ji přikryjte utěrkou, aby zbytečně neztrácela teplo. Rýže sama dojde i bez soustavného zahřívání.
Po 15 minutách odejměte pokličku a promíchejte rýži velkou dvouzubou vidličkou na maso (případně obyčejnou vidličkou).
A to je celá věda.
Převzato z: https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-uvarit-ryzi/
HODNOCENÍ:
✭✭✭✭✭
Dávkování: pro 2 osoby budete potřebovat 160 g rýže, odpovídající objem horké vody (viz dále), 1 lžíci rostlinného oleje a 1/2 lžičky soli.
Správná nádoba
V článku, jak připravit kuskus, jsem zdůrazňovala, že je důležitá nízká, široká nádoba, aby kuskus netrpěl pod tíhou vyšší vrstvy a zůstal nadýchaný. Totéž platí pro rýži: když ji budete připravovat v malém, avšak vysokém hrnci, spodní část rýže bude upěchovaná, nikoli nadýchaná. Vždy je lepší vzít širší a nižší nádobu a rýži v ní rozprostřít. A abych nezapomněla, je třeba k této nádobě najít i dobře padnoucí poklici.Měření rýže
V dalším kroku si připravte rýži a vroucí vodu. Na osobu budete potřebovat 80 g rýže. Je mi jasné, že spotřeba na strávníka se liší rodinu od rodiny, ale tohle berte jako snadné východisko a postupně si množství upravte.Nejprve rýži odvažte na váze a potom přesypte do hrnku. Potřebné množství vody totiž závisí na objemovém množství rýže, nikoli na váze. Je třeba použít přesně tolik vody, aby se všechna vsákla do rýže, ale přitom jí bylo dost na změknutí. V tomto případě je poměr rýže:voda 1:1,5. Jinak řečeno, na jeden hrnek rýže budete potřebovat jeden a půl hrnku vroucí vody. Stejného hrnku, kdyby to nebylo jasné.
Základ
Postavte kastrol na plotýnku a zahřejte ho chvíli nasucho na plném plameni. Přilijte olej a nechte ho prohřát. Do horkého oleje vsypte propláchnutou rýži a zprukda ji opékejte asi minutu. Nenechte ji připálit, míchejte ji. Postupně uvidíte, jak zbělá a jak zrnka začínají skákat po horkém dně, a ucítíte, jak se rozvoní. To je ten správný moment opečení.V tu chvíli rýži zalijte odměřenou horkou vodou. Opatrně, ať se neopaříte, z vody se hned vyvine spousta páry, dno je totiž rozpálené a voda předehřátá, takže ke skupenské přeměně jí bude stačit jen málo. Přidejte sůl, zamíchejte – neboť tohle je vaše poslední příležitost rýži promíchat – zakryjte poklicí a nechte na zcela mírném plameni nebo dokonce na vypnuté plotýnce 15 minut zvolna dusit.
Pokud máte problémy s regulací plotýnky, nebojte se rýži zcela odstavit po první minutě nebo dvou jemného varu. Třeba ji přikryjte utěrkou, aby zbytečně neztrácela teplo. Rýže sama dojde i bez soustavného zahřívání.
Dušení
Nenakukujte pod pokličku, nemíchejte rýži, vydržte a trpělivě vyčkejte, co se stane. Jakékoli zasahování do vnitřních záležitostí kastrůlku může způsobit méně načechranou, více ulepenou rýži.Po 15 minutách odejměte pokličku a promíchejte rýži velkou dvouzubou vidličkou na maso (případně obyčejnou vidličkou).
A to je celá věda.
Ochucená rýže
Podívejte se, jaké máte pro začátek možnosti pro obohacení základu pod rýži:- na oleji v kastrůlku nejprve zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji krátce změknout, ne však zhnědnout
- k cibuli můžete přidat koření jako třeba drcený římský kmín, kardamom, koriandr
- v oleji nechte krátce rozvonět mletou papriku
- v oleji nechte krátce rozvonět kari koření
- na oleji nejprve orestujte pokrájené houby
- na oleji nejprve orestujte nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, poté ještě lžíci rajčatového protlaku
- na oleji krátce opečte pokrájené maso zbylé ze včerejška
- opečte kousky slaniny, přidejte k nim majoránku a česnek
Převzato z: https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-uvarit-ryzi/
HODNOCENÍ:
✭✭✭✭✭
Komentáře
Okomentovat