Jahodový dort

Ingredience

Tmavý korpus
6 žloutků
200 g cukru
60 g kakaa
12 lžic vody
140 g polohrubé mouky
2 prášky do pečiva
6 bílků
 
Jahodový krém
500 ml mléka
2 lžíce cukru
2 jahodové pudingy
250 g másla
100 g cukru krupice
250 g tvarohu
 
Želatina
1 ks Dortové želé čiré
200 ml vody
2 lžíce cukru
 
Čokoládová poleva v sáčku CARLA Chocolate
 

Postup

Korpus
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm), pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).
 
Krém
Z mléka, 2 lžic cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářkou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí “škraloup" a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme se 100 g cukru, přidáme vychladlý puding a nakonec přišleháme i tvaroh.
 
Příprava dortu
Korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác, natřeme krémem a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice. Mezi tím si připravíme jahody a rozpustíme čokoládovou polevu CARLA Chocolate v sáčku.
Dort ozdobíme jahodami podle naší fantazie a některé jahody polijeme čokoládovou polevou. Dále si připravíme želatinu - všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož jahody nemáme vyskládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a jahody potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Ustřihneme pruh pečicího papíru – délku, tedy obvod dortu a výšku si změříme na dortu. Rozehřátou polevu v sáčku CARLA Chocolate si otřeme do utěrky, ustřihneme rok a cik-cak podle fantazie nastříkáme na připravený pruh pečicího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A nakonec opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepíme na bok dortu (opatrně strneme pečicí papír) a uložíme do lednice.
Pokud zůstane trochu polevy, tak můžeme na pečicí papír nastříkat srdíčka, kytičky nebo jiné ornamenty, kterými dort dozdobíme.
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)