Red velvet cupcakes
Ingredience (na 15 středních nebo 12 velkých dortíků - kdo mě zná, je mu už předem jasné, že toho bylo "trošku" více - mám tuhle formu)
Korpus:
250g hladké mouky
1/2 lžičky soli
15g holandského kakaa
120g změklého másla
140g cukru krupice
2 velká vejce
240ml podmáslí
1 lžíce červeného gelového potravinářského barviva
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody
Krém:
250g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
50g moučkového cukru
180ml smetany ke šlehání
Postup:
Troubu jsem zapnula na 180°C, muffinový plech jsem vyložila papírovými košíčky.
Do velké mísy jsem prosila mouku, kakao a sůl.
Ve food processoru jsem rozmašírovala máslo s cukrem do světlé pěny a pořádně zamíchala dvě vajíčka.
V misce jsem prošlehala podmáslí s barvivem.
Máslovou hmotu jsem přendala do robota (ještě, že já toho Káju mám), nasadila "K" metlu a zapla na nejnižší otáčky. Přidala jsem třetinu moučné směsi, polovinu obarveného podmáslí, chvilku nechala míchat, pak jsem přidala další třetinu mouky a zbytek podmáslí, zase počkala a přidala zbytek mouky. Nechala jsem promíchat, těsto je hladké - opravdu jako samet.
Do skleničky jsem nalila ocet, přidala sodu - celé to začalo dost pěnit, ale zdá se, že to tak má být. Rychle jsem pěnu přelila do těsta a zapracovala.
Hmotu jsem rozdělila do připravené muffinové formy a dala péct na 20 minut. Jestli jsou hotové jsem vyzkoušela pomocí špejle.
Jak jsem už předeslala, tak těsta bylo "maličko" víc, takže jsem rychle připravila 12cm formu na dort a zbytek dala do ní - udělám dortíčky i dort při jednom. Dort jsem pekla asi 35 minut.
Zatímco se celá ta nádhera (ano, tohle těsto je tak krásné, že jsem měla při pečení opravdovou radost, jak mi to krásně jde) pekla, připravila jsem krém.
V míse jsem utřela sýr s cukrem. Smetanu jsem vyšlehala dotuha a vmíchala ji do sýra. Krém jsem dala vychladit.
Dortíky jsem zdobila cukrářským sáčkem, větší dort jsem dvakrát prokrojila a namazala (uvnitř a pak i zvenku) krémem. Vršek jsem ozdobila drobečky, které mi z dortu odpadly.
Malé dortíky jsem navečer nesla mamce (Den matek), a aby se nezničily, nesla jsem je jen tak (nepřikryté) na talíři (naši bydlí asi 300m ode mě). Trošku ostuda, ale co. Hlavně, že jí chutnalo. Akorát ten týpek před hospodou, co se dožadoval večeře, vypadal dost nebezpečně, když jsem mu řekla, že jak se tak dívám na jeho pupek, tak by možná mohl večeři vynechat. Že já jednou nemůžu držet pusu. Docela jsem se pak bála jít zpátky, ale naštěstí už tam nebyl.
Red velvet cake je opravdu luxusní; díky podmáslí je nádherně vláčný (žádná dusící buchta, tu u mě doma nechci vidět) a krém je osvěžující a lehký.
Převzato z: http://www.chezlucie.cz/2010/05/red-velvet-cupcakes.html
Korpus:
250g hladké mouky
1/2 lžičky soli
15g holandského kakaa
120g změklého másla
140g cukru krupice
2 velká vejce
240ml podmáslí
1 lžíce červeného gelového potravinářského barviva
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody
Krém:
250g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
50g moučkového cukru
180ml smetany ke šlehání
Postup:
Troubu jsem zapnula na 180°C, muffinový plech jsem vyložila papírovými košíčky.
Do velké mísy jsem prosila mouku, kakao a sůl.
Ve food processoru jsem rozmašírovala máslo s cukrem do světlé pěny a pořádně zamíchala dvě vajíčka.
V misce jsem prošlehala podmáslí s barvivem.
Máslovou hmotu jsem přendala do robota (ještě, že já toho Káju mám), nasadila "K" metlu a zapla na nejnižší otáčky. Přidala jsem třetinu moučné směsi, polovinu obarveného podmáslí, chvilku nechala míchat, pak jsem přidala další třetinu mouky a zbytek podmáslí, zase počkala a přidala zbytek mouky. Nechala jsem promíchat, těsto je hladké - opravdu jako samet.
Do skleničky jsem nalila ocet, přidala sodu - celé to začalo dost pěnit, ale zdá se, že to tak má být. Rychle jsem pěnu přelila do těsta a zapracovala.
Hmotu jsem rozdělila do připravené muffinové formy a dala péct na 20 minut. Jestli jsou hotové jsem vyzkoušela pomocí špejle.
Jak jsem už předeslala, tak těsta bylo "maličko" víc, takže jsem rychle připravila 12cm formu na dort a zbytek dala do ní - udělám dortíčky i dort při jednom. Dort jsem pekla asi 35 minut.
Zatímco se celá ta nádhera (ano, tohle těsto je tak krásné, že jsem měla při pečení opravdovou radost, jak mi to krásně jde) pekla, připravila jsem krém.
V míse jsem utřela sýr s cukrem. Smetanu jsem vyšlehala dotuha a vmíchala ji do sýra. Krém jsem dala vychladit.
Dortíky jsem zdobila cukrářským sáčkem, větší dort jsem dvakrát prokrojila a namazala (uvnitř a pak i zvenku) krémem. Vršek jsem ozdobila drobečky, které mi z dortu odpadly.
Malé dortíky jsem navečer nesla mamce (Den matek), a aby se nezničily, nesla jsem je jen tak (nepřikryté) na talíři (naši bydlí asi 300m ode mě). Trošku ostuda, ale co. Hlavně, že jí chutnalo. Akorát ten týpek před hospodou, co se dožadoval večeře, vypadal dost nebezpečně, když jsem mu řekla, že jak se tak dívám na jeho pupek, tak by možná mohl večeři vynechat. Že já jednou nemůžu držet pusu. Docela jsem se pak bála jít zpátky, ale naštěstí už tam nebyl.
Red velvet cake je opravdu luxusní; díky podmáslí je nádherně vláčný (žádná dusící buchta, tu u mě doma nechci vidět) a krém je osvěžující a lehký.
Převzato z: http://www.chezlucie.cz/2010/05/red-velvet-cupcakes.html
Komentáře
Okomentovat