Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka
4-6 porcí: 1 kg hovězího plecka (loupaná plec) 80 g slaniny 140 g nakládaných okurek 2 větší cibule 100 g sádla 2 lžíce plnotučné hořčice 200 ml láku z okurek (v původním receptu je 400 ml, ale polovina opravdu stačí) 1 l hovězího vývaru 2-3 lžíce hladké mouky (já používám hrašku) sůl, pepř Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na proužky (když bude slanina chvíli v mrazáku, půjde to pak snadněji) . Maso můžeme svázat provázkem, aby lépe drželo tvar. Hodně osolíme a opepříme nejlépe čerstvě mletým pepřem ze všech stran. Do kastrolu (velký tak, aby se do něj pohodlně vešlo maso) dáme rozpustit sádlo a zprudka na velkém plameni opečeme maso do hněda ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyjmeme, snížíme oheň asi na polovinu a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Tu smažíme za stálého míchání do tmavě hněda (trvá to tak 15 minut minimálně) . Přidáme hořčici, půl minuty ji restujeme. Zaprášíme moukou (hraškou) a opět půl minuty restujeme. Přilijeme lák z okurek a vývar a pr...
Komentáře
Okomentovat