Špagety Bolognese sypané parmazánem

Ingredience

Omáčka Bolognese
1 balení loupaných rajčátek ve vlastní šťávě
1 malý rajčatový protlak
1 střední cibule
2-3 stroužky česneku
1 větší mrkev
1 řapík řapíkatého celeru
1 rajčatové pyré
Vývar (pokud máte červené víno, přidejte jednu skleničku)
Bobkový list
Italské koření (Oregano, Bazalka, Tymián), nebo čerstvé bylinky
Cukr
Sůl
Pepř
Olej

Masové ragú Bolognese
250 g mletého vepřového masa
250 g mletého hovězího masa
1 malá cibule
Mletá sladká paprika
Sušený česnek
Muškátový oříšek
Sůl
Pepř
Olej

Postup

Omáčka Bolognese
V hrnci na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme najemno pokrájený česnek, nahrubo nastrouhanou nebo pokrájenou mrkev a řapíkatý celer.
Do směsi dále přidáme loupaná rajčátka (v sezóně můžete přidat i čerstvá rajčata), sůl, cukr, pepř, bobkové listy, oregano, bazalku, rajský protlak nebo rajčatové pyré a podlijeme vývarem. Pro výraznější chuť přidáme 200 ml červeného vína. Směs necháme podusit do měkka, vyjmeme bobkové listy a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud vám kousky zeleniny nevadí, tak nemusíte.
 
VENDY TIP! Omáčku Bolognese si můžete zavařit do skleniček a použít později k přípravě rychlé večeře. Připravenou omáčku naplníme do sklenic a sterilujeme v troubě asi 10 minut při 80 °C.
 
Masové ragú Bolognese
Do hrnce vložíme jemně pokrájenou cibuli a necháme na oleji zesklovatět. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme mletou sladkou papriku, sušený česnek a vložíme do hrnce na orestovanou cibulku. Maso restujeme, dokud se nezačne pěkně oddělovat a drobit. Poté přidáme připravenou omáčku Bolognese, přidáme trochu muškátového oříšku, promícháme a necháme již jen 5–10 minut podusit, aby se chutě i vůně pěkně propojily. Na talíř naservírujeme uvařené špagety, přelijeme omáčkou a nakonec posypeme parmazánem.
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)