Nejšťavnatější pečené kuře ála Kublanka

IngredienceNa solný lák
200 g cukru krupice
300 g soli
3 l vody
3 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
10 kuliček jalovce
kůra z 1 citronu, pouze žlutá část
kůra z 1 pomeranče, pouze oranžová část
několik větviček tymiánu
Na pečení
1 kuře
60 g změklého másla


1. Připravte lák
Všechny ingredience na lák dejte do většího hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile se cukr se solí zcela rozpustí, stáhněte z ohně a nechte lák vychladit na pokojovou teplotu. Poté dejte vychladit lák do chladničky. 

TIP Jedná se pouze o základní recept na lák, který můžete vylepšovat podle vaší chuti a druhu nakládaného masa. Pokud budete například nakládat vepřový bůček, můžete přidat svitek skořice, pokud hovězí, nešetřete na černém pepři. Kuře se dobře snoubí s citrusy, takže můžete přihodit trochu více čerstvé citrusové kůry. Skvěle chutná, pokud do láku přidáte několik větviček čerstvého rozmarýnu, zejména ve spojení s vepřovým masem.

2. Naložte
Kuře dobře omyjte, svažte mu nohy provázkem a dejte ho do dostatečně velké nádoby (kuře musí být zcela potopené). Kuře zalijte připraveným lákem. Pokud vám kuře vyplave na hladinu, něčím ho zatižte. Kuře v láku dejte do chladničky a nechte ho tam 6-8 hodin.

TIP
Délku naložení masa musíte přizpůsobit velikosti naložených porcí. Pokud tedy budete například nakládat silnější plátky vepřových kotlet, ponechte je v láku pouze 2-4 hodiny. Vepřové kotlety vcelku ponechte v láku stejně jako celé kuře, tedy 6-8 hodin. Pokud se rozhodnete naložit menší krůtu vcelku, nechte ji tam cca 12 hodin.

3. Osušte
Naložené kuře vyndejte po 6-8 hodinách z láku, dobře ho osušte papírovými utěrkami a položte ho do pekáče, který vyložíte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 230 °C. 

4. Pomažte máslem
Kuře důkladně potřete zhruba třetinou změklého másla.

5. Podlijte a pečte
Pomazané kuře podlijte 250 ml vody a pečte v předehřáté troubě do okamžiku, kdy kůže kuřete začne lehce zlátnout (asi 30 minut). Každých 15 minut kuře potřete máslem.

6. Nechte odpočinout
Jakmile začne kuře jemně zlátnout, vyndejte ho z trouby, potřete ho máslem a nechte ho 15-20 minut odpočinout. Teplotu trouby snižte na 175 °C.

7. Dopečete
Kuře vraťte do trouby a dopečete ho do zlatohnědé barvy (asi 40-45 minut). Máslem ho potírejte každých 10 minut.

8. Nechte znovu odpočinout a podávejte
Upečené kuře nechte asi 20 minut odpočinout a poté ho naporcujte. Podávejte s vypečenou šťávou.

zdroj: www.kublanka.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)