Dušené hovězí s hráškem

1 kg libového hovězího masa (plec, kýta)
50 g sádla
2 střední cibule
30 g hladké mouky (nebo hrašky)
2 lžičky sladké papriky
1 l hovězího vývaru
100 g zeleného hrášku
sůl
pepř
-------------------------------------------------------
Maso omyjeme, okrájíme a nakrájíme na dvoucentimetrové kostky. Vydatně osolíme a opepříme.

Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme.

Sádlo vložíme do hrnce a rozpálíme. Vsypeme cibuli, stáhneme oheň na polovinu a asi 10 minut restujeme do zlato-hněda. Zvýšíme plamen a přisypeme všechno maso, které zprudka ze všech stran osmahneme. Maso pustí šťávu a tu necháme zcela vyvařit.

Základ posypeme moukou (hraškou) minutu mícháme, přidáme sladkou papriku a opět minutu mícháme. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a pak pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Pokud použijeme tlakový hrnec, stačí dusit pod tlakem asi 50 minut. 

Když je maso měkké, přisypeme hrášek (může být mražený, čerstvý nebo nakládaný - ten zcedíme a propláchneme) a necháme ještě pět minut dusit.

Podáváme s rýží, knedlíkem nebo pečivem.

Zdroj: Pradobroty.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)