Pastýřský koláč

Rozpis receptu je na 2 porce, já obvykle dělám porcí 4-6 naráz.

1 střední cibule
300 g libového mletého hovězího masa (já dávám i půl napůl s vepřovým)
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
1 plechovka rajčat (400g)
300 g brambor
2 lžíce másla
1/2 hrnku mléka
20 g jemně nastrouhané parmezánu
sůl, pepř, olej


V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nadrobnou nakrájemnou cibulku a asi 7 minut restujeme do zlatova. Přidáme maso a dál smažíme dokud není maso hnědé a není sypké. Pak přidáme mrkev, tymián, sůl, pepř a rajčata, přivedeme k varu, stáhneme plamen a dusíme asi 30 minut.
Zatím si oloupeme a nakrájíme brambory a v osolené vodě vaříme do měkka. Vodu slijeme, přidáme máslo, které na bramborách necháme rozpustit. Brambory rozmačkáme, zalijeme horkým mlékem a vymícháme hladkou kaši, do které přimícháme nastrouhaný parmezán.
Troubu předehřejeme na 190°C, zapékací misku (nebo misky na jednolitvé porce) vymažeme máslem. Na dno rozprostřeme masovou směs a na něj navrstvíme kaši. Ideální je kaši nandávat pomocí velké lžíce a malé lžičky po hromádkách (nejde moc dobře kaši pak roztírat), jednu vedle druhé. Případně můžeme kaši na masovou směs nastříkat pomocí zdobícího sáčku (tak jsem to udělala i já, použíla jsem poměrně velkou zdobící špičku). Poklademe hoblinkami másla a pečeme asi 30 minut dokud špičky kaše nezezlátnou.

Koláč necháme asi dvě hodiny vychladnout, aby ztuhnul a pak teprve porcujeme. Pokud jsme ho pekli po jednolivých porcích, můžeme servírovat hned. 

Zdroj: Pradobroty.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)