Španělský ptáček

Závitky
4 plátky hovězí kýty (á 150g)
1 natvrdo uvařené vejce 
2 sterilované okurky
4 lžíce plnotučné hořcice
1 střední cibule
20-40 g špeku

80 g gothajského salámu nebo špekáčků
sůl, pepř

Omáčka

50 g sádla 
3 střední cibule
40 g špeku

1 vrchovatá lžíce hladké mouky
800 ml hovězího vývaru
100 ml láku z okurek
1 lžíce plnotučné hořčice
--------------------------------------------------------------

Neprve si připravíme závitky. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořcice. Na plátek naskládáme asi 5-10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje/špekáčku (špalíček),čtvrtku vejce, půlku okurky (nakrájené podélně na čtvrtky - do každého závitku dáme 2 čtvrtky) a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.

Pokračujeme omáčkou. V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek, orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořcici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhenem oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.

Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek/jehly. Šťávu případně dochutíme solí a pepřem (já obvykle už nedochucuji, hořčice, lák a sůl z masa je tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí mixuji, cibule omáčku částečně zahustí).

Podáváme s rýží.

Zdroj: Pradobroty.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)