Domácí housky podle Dity P.

Ingredience na 12 housek: 500g hladké mouky + na podsypání
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru
200ml mléka + 2-3 lžíce navíc
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu (ne studeného)
3 lžíce změklého sádla
1 lžička soli
1 bílek (dala jsem celé vejce, protože co s tím žloutkem?)
hrubá sůl / mák / kmín na posypání

Postup:
Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme cukrem a přídáme pár lžic vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou a necháme kvásek vzejít na teplém místě.
Do mísy přidáme jogurt, sádlo, sůl a zbylé mléko a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a dáme alespoň na hodinu kynout na teplé místo - těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu, trošku ho prohněteme a rozdělíme na dvanáct částí. Z každé pak uválíme tři prameny a pleteme housky.
Klademe je na dva plechy vyložené pečícím papírem a necháme je ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180°C. Vykynuté housky pomažeme bílkem prošlehaným s trochou mléka / prošlehaným vejcem a posypeme podle chuti hrubou solí, mákem nebo kmínem. Pečeme dozlatova, tedy asi 30 minut. Do trouby můžeme dát ohnivzdorou misku z vodou, aby se zapařila.

Dita radí naplnit housky třeba bazalkovým pestem, mozzarellou, sušenými rajčaty a proscuittem. Já jsem svou housku snědla s tvarohovo-koprovou pomazánkou a uzeným lososem.


HODNOCENÍ:
✭✭✭✭✭

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)