Jablečný koláč
Na náplň
900 g oškrábaných a nakrájených jablek
3 lžíce citrónové šťávy
150 g třtinového cukru
15 g hladké mouky
15 g kukuřičného škrobu
špetka soli
1 vrchovatá lžíce perníkového koření
1/4 lžičky mleté skořice
1 rozšlehané vajíčko na potření těsta
900 g oškrábaných a nakrájených jablek
3 lžíce citrónové šťávy
150 g třtinového cukru
15 g hladké mouky
15 g kukuřičného škrobu
špetka soli
1 vrchovatá lžíce perníkového koření
1/4 lžičky mleté skořice
1 rozšlehané vajíčko na potření těsta
POSTUP
- Nejprve si připravte těsto. Ve
větší míse smíchejte mouku se solí a přidejte na malé kostičky pokrájené
máslo, které zapracovávejte do mouky špičkama prstů (jako u drobenky),
dokud nebude mouka s máslem tvořit hrudky velikosti hrášku – zabere Vám to
cca 5 minut. Máslo s moukou opravdu důkladně propracujte. Poté přidejte
cukr a zamíchejte. Nakonec po troškách přilévejte vodu, kterou
zapracovávejte pomocí vidličky. Až budete mít v těstě nalitou všechnu
vodu, tak ještě těsto pořádně zpracujte rukama. Zabalte ho do potravinové
fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice odpočívat.
- Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte
je na plátky. Pokapejte je citrónovou šťávou, promíchejte.
- V menší misce si smíchejte
mouku, cukr, kukuřičný škrob, sůl a koření. Poté směs přidejte k jablkům a
promíchejte.
- Troubu si rozehřejte na 190°C.
- Těsto vyndejte z lednice,
rozdělte na dvě části – jednu větší a druhou menší. Vál si podsypejte
moukou a těsto vyválejte tak, ať se Vám vejde do formy o průměru 26 cm.
- Na těsto ve formě nasypejte
jablka s kořením.
- Pokud budete chtít na koláč
udělat mřížku, tak si vyváleje dlouhý plát a ukrojte z něj 9 stejných
pruhů. Postup, jak proužky dát na koláč, najdete v odkazu ZDE.
- Koláč pečte 50 minut.
- Poté ho nechte vychladnout a můžete se do něj pustit :).
Zdroj: mamapecedoma.com
Komentáře
Okomentovat