Jablečný koláč


Na těsto
420 g hladké mouky
špetka soli
280 g másla z lednice
20 g cukru
135 ml studené vody

Na náplň
900 g oškrábaných a nakrájených jablek
3 lžíce citrónové šťávy
150 g třtinového cukru
15 g hladké mouky
15 g kukuřičného škrobu
špetka soli
1 vrchovatá lžíce perníkového koření
1/4 lžičky mleté skořice
1 rozšlehané vajíčko na potření těsta

POSTUP

  1. Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse smíchejte mouku se solí a přidejte na malé kostičky pokrájené máslo, které zapracovávejte do mouky špičkama prstů (jako u drobenky), dokud nebude mouka s máslem tvořit hrudky velikosti hrášku – zabere Vám to cca 5 minut. Máslo s moukou opravdu důkladně propracujte. Poté přidejte cukr a zamíchejte. Nakonec po troškách přilévejte vodu, kterou zapracovávejte pomocí vidličky. Až budete mít v těstě nalitou všechnu vodu, tak ještě těsto pořádně zpracujte rukama. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice odpočívat.
  2. Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte je na plátky. Pokapejte je citrónovou šťávou, promíchejte.
  3. V menší misce si smíchejte mouku, cukr, kukuřičný škrob, sůl a koření. Poté směs přidejte k jablkům a promíchejte.
  4. Troubu si rozehřejte na 190°C.
  5. Těsto vyndejte z lednice, rozdělte na dvě části – jednu větší a druhou menší. Vál si podsypejte moukou a těsto vyválejte tak, ať se Vám vejde do formy o průměru 26 cm.
  6. Na těsto ve formě nasypejte jablka s kořením.
  7. Pokud budete chtít na koláč udělat mřížku, tak si vyváleje dlouhý plát a ukrojte z něj 9 stejných pruhů. Postup, jak proužky dát na koláč, najdete v odkazu ZDE.
  8. Koláč pečte 50 minut.
  9. Poté ho nechte vychladnout a můžete se do něj pustit :).
Zdroj: mamapecedoma.com
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)