Masopustní koblihy
Na kvásek125 ml vlažného mléka
21 g droždí
10 g cukru
Těsto2 malé žloutky
20 g másla
15 g cukru
300 g hladké mouky (já dávám 1/2 polohrubé a 1/2 hladké)
1,5 lžíce rumu
cca 100 ml vlažného mléka
špetku soli
Náplň50 g povidel
1 lžíce rumu
olej na smažení
cukr moučka na pocukrování
POSTUP
21 g droždí
10 g cukru
Těsto2 malé žloutky
20 g másla
15 g cukru
300 g hladké mouky (já dávám 1/2 polohrubé a 1/2 hladké)
1,5 lžíce rumu
cca 100 ml vlažného mléka
špetku soli
Náplň50 g povidel
1 lžíce rumu
olej na smažení
cukr moučka na pocukrování
POSTUP
- Z vlažného mléka, droždí, cukru a malé lžičky hladké mouky zadělejte kvásek, který nechte přikrytý na teplém místě asi 20 minut odpočívat.
- V kuchyňském robotu (pokud robot nemáte, tak ručně) utřete máslo se žloutky a cukrem, poté přidejte prosátou mouku se solí a rum – vše promíchejte. Do těsta přilijte kvásek a hnětacím hákem promíchejte.
- Těsto hněťte a po troškách přilévejte vlažné mléko, dokud nebude těsto lehké, hladké a polotuhé (musí se „táhnout“ z háku nebo vařečky hezky dolů – nesmí odpadávat po kusech).
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě odpočívat asi 60-90 minut (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
- Těsto po vykynutí přendejte na pomoučněný vál a lehce promněte, aby tolik nelepilo. Poté ho vyválejte do „hada“ a krájejte podobně velké kusy. Těsto rozplácněte dlaní, naplňte povidlím a poté stočte do kuličky a nechte odpočívat pod utěrkou ještě 15 minut.
- Ve vyšší pánvi nebo v hrnci, rozehřejte dostatek oleje (koblihy se nesmí dotýkat dna) a postupně je smažte dozlatova na mírném plameni.
- Poté pocukrujte a dobrou chuť
Komentáře
Okomentovat