Vaječný likér

480 ml mléka
240 ml smetany ke šlehání 33% a víc
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 vanilkový lusk
6 žloutků
100 g třtinového cukru
90 ml rumu (nebo podle chuti)
POSTUP
  1. Mléko, skořici, muškátový oříšek a semínka z vanilkového lusku (přidejte i vyškrábaný lusk, před zašleháváním ke žloutkům ho vyndejte) smíchejte v hrnci s nepřilnavým dnem (nebo ve vyšší pánvi) a pomalu zahřívejte na středním plameni – směs se nesmí vařit. Mléko s kořením občas promíchejte, aby se nepřipalovalo.
  2. Mezitím si ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Bude to trvat cca 3-4 minuty.
  3. Horké mléko za stálého šlehání na nízké otáčky přilévejte k vyšlehaným žloutkům, dokud nebude směs dostatečně prošlehaná a spojená.
  4. Vyšlehané mléko se žloutkama vraťte zpět do hrnce a pomalu zahřívejte, do té doby, dokud nebude tekutina mírně hustá – nesmí se vařit!
  5. Poté stáhněte z plotny, přilejte a zamíchejte nejprve smetanu a poté rum.
  6. Nechte vychladnout, přelejte do připravené nádoby a dejte do lednice.
  7. Vaječňák můžete ozdobit šlehačkou, skořicí nebo karamelem.
Zdroj: mamapecedoma.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)