Vídeňský bramborový salát
- salátové brambory
- červená cibule
- estragonový ocet
- slunečnicový olej
- silný hovězí vývar
- natvrdo uvařená vejce
- čerstvý mletý pepř
- mořská sůl
Postup:
1. Brambory uvařte ve slupce.
2. Nechte je jen trochu vychladnout a oloupejte.
3. Ještě hodně teplé brambory nakrájejte ne na kostičky, ale na na KOLEČKA.
4. Přendejte do vyhřáté mísy a okamžitě přidejte cibuli pokrájenou na jemná kolečka. Převládat by však měla chuť brambor, ne cibule.
5. Brambory s cibulí zalijte dle chuti octem a olejem.
6. Nyní přidejte horký bujón!
7. Nezapomeňte, že brambory musí být stále hodně teplé, aby se do nich všechny tekutiny pořádně vsákly.
8. Přidejte čerstvě namletý pepř a také nakrájená, natvrdo vařená vejce (ta nemusí být).
9. Vše dobře promíchejte, případně dolaďte chutě.
PRIMA TIPY: Stejně jako u našeho vánočního salátu i v Rakousku existují různé variace na tento salát. Můžete do něj přidat najemno nakrájenou jarní cibulku nebo kyselé okurky, svěží chuť dodají ředkvičky, fajnšmekři zase přidávají dokřupava vyškvařenou slaninu. Používají se také bylinky, do salátu se hodí například pažitka nebo kopr.
K vídeňskému salátu se nemusí jíst pouze vídeňský řízek. Zkuste k němu servírovat vařené hovězí, rybu nebo i slanečka. Bude to vynikající!
Komentáře
Okomentovat