Křehký mandlový koláč
Křehké těsto:
30 g moučkového cukr
špetka soli
110 g másla
1 žloutek
1 celé vejce
citronová kůra
Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, vejci a citronovou kůrou, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku.
Těsto zabalte do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Můžete si ho připravit i den předem.
Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat.
Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Dejte na 15 minut do mrazáku, než si připravíte mandlovou náplň.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch.
Mandlová náplň:
125 g změklého másla
125 g cukru krupice
3 vejce
125 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)
30 g hladké mouky
mandlový extrakt (nemusí být)
+ malá sklenička rybízové, malinové nebo višňové marmelády
+ mandlové lupínky na posypání
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, pak po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku a mleté mandle a krátce prošlehejte. Můžete přidat pár kapek mandlového extraktu.
Vyndejte formu s připraveným těstem z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a uhlaďte do roviny. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů (horkovzduch) na 20 minut, pak koláč posypte plátky mandlí a pečte dalších 10-15 minut. Pokud vám koláč příliš rychle hnědne, přikryjte ho pečícím papírem.
Po upečení nechte vychladnout ve formě, před servírováním lehce pocukrujte. Skvěle chutná již v den upečení, ale i další dny, kdy se těsto příjemně rozleží a chutě propojí.
Zdroj: vikendovepeceni.cz
Komentáře
Okomentovat