Krupicovopudinkový letní dort
Suroviny
- 2 balíčky sušenek
- 2 lžíce másla
- ---
- 1 l mléka
- 5 plných lžic dětské krupičky
- 4 plné lžíce vanilkového pudinku
- 1 hrnek cukru písek
- 1 lžíce másla
- ---
- jahodové dortové želé Castello (z Lidlu, 1 balení do 1/2 l vody)
- jahody
Postup přípravy receptu
- Sušenky rozdrtíme v robotu a smísíme se změklým máslem. Na podnos dáme kruh od dortové formy a nadrcenou směs rozmístíme na dno, pevně upěchujeme (jako na cheesecake).
- Mléko smícháme s cukrem, krupičkou a pudinkem, svaříme na hustou kaši, nakonec vmícháme lžíci másla. Promíchanou směs nalijeme do dortové formy a uhladíme. Necháme vychladnout.
- Želatinu smícháme s 1/2l horké vody, není třeba již doslazovat, necháme vychladnout a nalijeme na dort. Pod želatinu můžeme dát již kousky jahod. Tato želatina tuhne až v lednici, nikoli při pokojové teplotě, takže je třeba mít dort pevně utěsněný, aby neprotekla okolo. Klasické želatiny želírují již při chladnutí, tuto jsem nechala smíchanou přes noc na lince a ráno byla stále tekutá, ztuhla až po 2 h. v lednici. Pokud použijete želatinu jinou, tomuto se vyhnete.
- Nakonec kruh odstraníme a dort ozdobíme kousky jahod, možno i šlehačkou...dle vlastní chuti a fantazie.
Poznámka
Výborná náhrada relativně těžkého a dražšího tvarohového dortu, kdy spotřeba tvarohu, mascarpone, Lučiny či dalších na taakto vysokou vrstvu vyjde docela draho. Dort je velmi svěží a krásně ztuhne.V tomto případě jsem místo sušenek spotřebovala odřezky tmavého korpusu, které mi zbyly po tvorbě 3D dortu a byly uloženy v mrazáku, např. do pohárů. Rozdrobila jsem je stejně jako sušenky a smíchala s máslem.
Recept z tureckého foodblogu.
-------------
ještě pozn.pod čarou: forma měla průměr 20cm, po vychladnutí se náplň lehce odchlípla od okrajů, takže jsem rozstřihla pevné kancel.desky A4 a vsunula mezi kruh a dort, čímž jsem jednak zvýšila okraje, jednak lépe utěsnila proti prolití řídké želatiny na boky
Zdroj: Toprecepty.cz
Komentáře
Okomentovat