Maková roláda s tvarohem a povidly
Maková roláda:
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
80 g krupicového cukru
60 g hladké mouky
40 g mletého máku
1 lžíce vanilkového cukru
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
80 g krupicového cukru
60 g hladké mouky
40 g mletého máku
1 lžíce vanilkového cukru
Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech vyložte pečícím papírem.
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku a mletý mák.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (cca 30 x 40 cm) a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Tvarohový krém:250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
125 g mascarpone
1-2 lžíce hustého bílého jogurtu (smetanový, řecký)
60-70 g moučkového cukru (případně více dle chuti)
1 lžička vanilkového cukru
+ švestková povidla na potření rolády
125 g mascarpone
1-2 lžíce hustého bílého jogurtu (smetanový, řecký)
60-70 g moučkového cukru (případně více dle chuti)
1 lžička vanilkového cukru
+ švestková povidla na potření rolády
Tvaroh, jogurt a mascarpone společně promixujte, nejlépe to jde ve food procesoru nebo nádobě k tyčovému mixéru. Cílem je tvaroh zjemnit, odstranit případné hrudky.
Přidejte moučkový a vanilkový cukr a dobře prošlehejte. Podle chuti můžete přisladit.
Vychladlý plát rolády potřete povidly a po celé ploše rovnoměrně rozetřete krém. Pomocí pečícího papíru zatočte a dejte do lednice na 2-3 hodiny vychladit (nebo přes noc).
Roládu vybalte z papíru a pocukrujte. Krájejte vroubkovaným nožem.
Zdroj: vikendovepeceni.cz
Komentáře
Okomentovat