Smetanové řezy
Suroviny
- Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 250 g Hery (nebo másla)
- 1 prášek do pečiva
- 200 g práškového cukru
- 4 žloutky
- Náplň:
- 600 ml mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinku (jeden je na 500 ml mléka dle výrobce)
- 8 PL krystalového cukru
- 2 sáčky vanilínového cukru
- špetka soli
- 4 bílky - sníh
- 300 g zakysané smetany
Postup přípravy receptu
- Do mouky vmícháme sůl, cukor a prášek do pečiva, rozdrobíme změklou Heru (máslo) a spolu se žloutky vypracujeme těsto. Je možné přidat 1-2 PL mléka, je-li potřeba. Těsto dáme na hodinu odpočinout do lednice.
- Těsto rodělíme na dvě části.
- První část vyválíme na tloušťku stébla - přímo na peč. papíře, přeneseme i s papírem na plech, potřeme náplní. Přikryjeme druhou vyválenou částí. Pečeme cca 180 - 200 °C - 40 minut.
- Upečený posypeme práškovým cukrom. Můžeme rovněž místo plátu vyrobit mřížku.
- Náplň:
V části mléka rozmícháme pudingový prášek - oba sáčky. - Mléko s cukrem a vanilkovým cukrem a špetkou soli uvedeme do varu, vmícháme puding. Vaříme do zhoustnutí, potom odstavíme. Ještě do teplého vmícháme zakysanou smetanu, po částech sníh, který jsme si mezi tím vyšlehali ze 4 bílků.
Poznámka
Koláč je lehký, dobře se krájí. Je chutnejší než s tvarohem.
Zdroj:Toprecepty.cz
Komentáře
Okomentovat