Smetanové řezy

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
špetka soli
250 g Hery (nebo másla)
1 prášek do pečiva
200 g práškového cukru
4 žloutky
Náplň:
600 ml mléka
2 balíčky vanilkového pudinku (jeden je na 500 ml mléka dle výrobce)
8 PL krystalového cukru
2 sáčky vanilínového cukru
špetka soli
4 bílky - sníh
300 g zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky vmícháme sůl, cukor a prášek do pečiva, rozdrobíme změklou Heru (máslo) a spolu se žloutky vypracujeme těsto. Je možné přidat 1-2 PL mléka, je-li potřeba. Těsto dáme na hodinu odpočinout do lednice.
  2. Těsto rodělíme na dvě části.
  3. První část vyválíme na tloušťku stébla - přímo na peč. papíře, přeneseme i s papírem na plech, potřeme náplní. Přikryjeme druhou vyválenou částí. Pečeme cca 180 - 200 °C - 40 minut.
  4. Upečený posypeme práškovým cukrom. Můžeme rovněž místo plátu vyrobit mřížku.
  5. Náplň:
    V části mléka rozmícháme pudingový prášek - oba sáčky.
  6. Mléko s cukrem a vanilkovým cukrem a špetkou soli uvedeme do varu, vmícháme puding. Vaříme do zhoustnutí, potom odstavíme. Ještě do teplého vmícháme zakysanou smetanu, po částech sníh, který jsme si mezi tím vyšlehali ze 4 bílků.

Poznámka

Koláč je lehký, dobře se krájí. Je chutnejší než s tvarohem.


Zdroj:Toprecepty.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)