Tvarohová zebra

Suroviny

Suroviny na těsto:
100 g Hery nebo podobného tuku, povolit (třeba trošku v MW)
100 g moučkového cukru
1 vejce
1 špetka soli
225 g polohrubé mouky
Suroviny na náplň:
1 kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku)
200 g zakysaná smetana (já použila rostlinnou Rama Cremefine zakysaný krém jemný)
150 ml mléka
150 g moučkového cukru
2 vejce
1,5 balíčku vanilkového pudinku (já použila adekvátních 60g škrobu Gustin)
1 balíček vanilkového cukru
3 polévkové lžíce kakaa

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vsypeme mouku a vyšleháme v hladké těsto. Těsto rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru.
  2. Náplň: Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlijeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.
  3. Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky. Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém.
  4. Lžíci vylijeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil “kopec”, můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.
  5. Vyhřejeme troubu a pečeme na horkovzduch při na 175°C po dobu 60 minut. Pečeme li klasickou troubou na dolní a horní ohřev, nastavíme teplotu na 190°C na vyhřátí trouby i pečení. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude.
  6. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut, nebo i déle po vyndání z trouby odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.
  7. Chladl nám dvě hodiny a nebyl ještě zcela studený, takže na chladnutí si nechejte dost času.
Zdroj: Toprecepty.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)