Tvarohový koláč s meruňkami

Křehké těsto:
120 g hladké mouky (špaldové nebo pšeničné)
25 g cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
citronová kůra nebo citronový olej
55 g studeného másla
1 malé vejce (velikost S-M)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. V případě potřeby můžete vymazat máslem.
Prosátou mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte vajíčko a citron a pokračujte ve zpracování. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto. Pokud se těsto hodně lepí, přidejte trošku mouky. 
Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. 
Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi a vložte do připravené formy. Těsto vytáhněte i na okraje, ale není třeba až úplně nahoru. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.

Tvarohová naplň:
250 g tvarohu v kostce, nejlépe tučný 
250 g tvarohu ve vaničce, nejlépe tučný
50-60 g cukru krupice
citronová kůra nebo olej
1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
1-2 lžíce smetany ke šlehání
3 menší vejce (velikost M)
čerstvé meruňky

Oba tvarohy dejte do misky a společně s cukrem prošlehejte do hladka. 
Přidejte škrob a citronovou kůru, dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit. Pokud je směs příliš hustá (tuhá), přidejte 1-2 lžíce smetany, hodně záleží, jaký máte tvaroh. 
Směs rozetřete na předpečený korpus, můžete hned jak vytáhnete z trouby, a navrch rozložte meruňky. Já jsem dala půlky meruněk, klidně si je ale nakrájejte na libovolné kousky. Ovoce lehce zatlačte do tvarohu. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut. 
Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Lépe se krájí vychlazení, ale doporučuji podávat při pokojové teplotě. Před servírováním pocukrujte.


Zdroj: vikendovepeceni.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)