Věnečky, větrníky, banánky z odpalovaného těsta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 ml mléka, špetka soli, 180 g tuku, 300 g polohrubé mouky, 6 vajec Krém: 2 vanilkové pudinky, 700 ml mléka, cukr dle chuti, 250 g másla (může být i rum)

POSTUP PŘÍPRAVY

Do hrnce dáme 0,5 l mléka, trochu soli a tuk. Používám olej a máslo v poměru 1:1 (90+90 g). Když se tuk rozpustí a mléko začíná pěnit, vsypeme polohrubou mouku a rychle mícháme a kaši odpalujeme asi 2 minuty. Na hrnci se musí vytvořit jemný povlak.
Těsto necháme vychladit a ve vlažné kaši vyšleháme 6 celých vajec.

Stříkáme na plech do požadovaných tvarů a pečeme v dobře vyhřáté troubě při 180 °C. Na začátku pečení se trouba nesmí otevírat, jinak těsto nevyběhne.

Plníme vanilkovým máslovým krémem, můžeme přidat i vrstvu šlehačky. Pocukrujeme vanilkovým cukrem až před podáváním.

KRÉM: Uvařit dva pudinky v 700 ml mléka. Po vychladnutí postupně zašlehávat do utřeného změklého másla s cukrem. Moje rada - z vychladlého pudinku seškrábnu škraloup nahoře a do másla šlehám jen hladkou hmotu, předejdu tak vytvoření žmolků v krému.

Recept je od mé babičky, léty osvědčený. Těsto je jemné asi i díky tomu, že se místo vody používá mléko. Moje vychytávka je to, že vajíčka zašlehávám do vlažné kaše. Nesmí být horká, aby se vajíčka nesrazila, ale také ne úplně studená. Pak jde špatně šlehat a v těstě se mohou tvořit hrudky.

Zdroj: mimibazar.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)