Blbouni

POTŘEBNÉ PŘÍSADY500 gr polohr. mouky,
2 vejce,
250 ml mléka,
1 lžíce cukru krupice,
1 sáček sušeného droždí,
špetka soli,
asi 400 gr meruněk, mouka na podsypání

POSTUP PŘÍPRAVYMouku prosejeme, přidáme špetku soli, cukr, kvasnice, promícháme. Ve vlažném mléce rozšleháme 2 vejce, nalijeme do mouky, vypracujeme vláčné těsto a necháme kynout asi 45 min. Komu se chce, vyválí z těsta asi 1 cm silný plát a vykrajuje skleničkou kolečka. Dělala jsem pomoučenou dlaní placičky, do každé dala půlku meruňky, okraje spojila k sobě přitisknutím a dlaněmi vytvarovala. Ještě chvíli se nechají kynout na tácu a vaří se 8 minut v osolené vodě, nebo se můžou vařit v páře. Po vyndání z vody se propíchají, aby z nich pára vyšla.Sypou se klasicky - strouhaný tvaroh, moučk. cukr, polévají se rozpuštěným máslem a nakonec se může přidat zakysaná smetana nebo hustý jogurt. Jsou vynikající i rovnou vytažené z mrazáku a ohřáté nad párou, pořád jsou peřinkové.Dobrou chuť.

Zdroj: mimibazar.cz


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)