Hovězí po burgundsku
INGREDIENCE:
- 500 g hovězí zadní
- 100 g slaniny
- 2 střední cibule nebo šalotky
- 2 střední mrkve
- 1 stroužek česneku
- tymián, rozmarýn, bobkový list
- sůl, pepř
- hrst čerstvé petrželky
- zeleninový Konečně vývar nebo 0,5 l domácího vývaru
- 400 ml červeného vína
- 1 malá plechovka rajského protlaku
Příloha:
- máslo
- 10 šalotek
- svazek jarní cibulky
- 250 g malých žampiónů
Postup, aneb jak jsem postupovala já: Připravíme si veškeré ingredience.
Rozpálíme troubu na 160 stupňů. Hovězí maso si pokrájíme na větší kostky, cca 3x3 cm. Slaninu si pokrájíme na proužky. Pokrájíme si mrkev na plátky o tloušťce cca 3 mm. A šalotku nebo cibuli na půl kolečka. Rozpálíme si pánev a vložíme na ní slaninu. Vypražíme jí. Potřebujeme, aby pustila tuk a krásně dozlatova se nám opekla. Když je slanina zlatavá, přidáme k ní maso. Pozor bude pouštět šťávu a my chceme, aby se zatáhlo, takže plotýnku dáme téměř na maximum. Potřebujeme, aby maso bylo takto zatáhnuté. Když máme maso zatáhnuté, tak k němu přidáme cibuli a mrkev a orestujeme je. Celé to osolíme a opepříme. Přidáme kávovou lžičku tymiánu a rozmarýnu a 3 bobkové listy.
Nebo 2 větvičky tymiánu a jednu větvičku rozmarýnu, pokud je čerstvý. Ještě přidáme hrst pokrájené petrželky.Celé to orestujeme. Přilijeme víno. Já volila Habánské sklepy. Půl litru zeleninového vývaru.Rajský protlak.Prolisovaný česnek.A celé to přendáme do pekáče s poklopem.Přiklopíme víkem.A vložíme do trouby. Péct budeme 120 minut.
Rozpálíme troubu na 160 stupňů. Hovězí maso si pokrájíme na větší kostky, cca 3x3 cm. Slaninu si pokrájíme na proužky. Pokrájíme si mrkev na plátky o tloušťce cca 3 mm. A šalotku nebo cibuli na půl kolečka. Rozpálíme si pánev a vložíme na ní slaninu. Vypražíme jí. Potřebujeme, aby pustila tuk a krásně dozlatova se nám opekla. Když je slanina zlatavá, přidáme k ní maso. Pozor bude pouštět šťávu a my chceme, aby se zatáhlo, takže plotýnku dáme téměř na maximum. Potřebujeme, aby maso bylo takto zatáhnuté. Když máme maso zatáhnuté, tak k němu přidáme cibuli a mrkev a orestujeme je. Celé to osolíme a opepříme. Přidáme kávovou lžičku tymiánu a rozmarýnu a 3 bobkové listy.
Nebo 2 větvičky tymiánu a jednu větvičku rozmarýnu, pokud je čerstvý. Ještě přidáme hrst pokrájené petrželky.Celé to orestujeme. Přilijeme víno. Já volila Habánské sklepy. Půl litru zeleninového vývaru.Rajský protlak.Prolisovaný česnek.A celé to přendáme do pekáče s poklopem.Přiklopíme víkem.A vložíme do trouby. Péct budeme 120 minut.
Nyní se vrhneme na přílohu.
Přepůlíme si šalotky a sloupneme slupku. Ponecháme ale špičku s kořínky. Díky tomu nám šalotky zůstanou spolu a nerozpadnou se na desítky částí.
U jarní cibulky ukrojíme část s kořínky a zkrátíme jí na cca 10 cm. V podstatě chceme použít jen tu bílou a lehce nazelenalou část.
Žampióny zbavíme nožiček.Rozpálíme si pánev. Když je horká, přidáme na ní 1 cm tlustá plátek másla.Když se máslo rozpustí tak tou stranou, kde byla nožička poklademe žampiony na pánev. Opékáme do zlatova a poté otočíme a opakujeme z druhé strany.Žampiony sundáme z pánve.A na stejnou pánev opět vložíme 1 cm tlustý plátek másla.Přidáme do pánve šalotky a jarní cibulky a restujeme ze všech stran. Přidáme do pánve šalotky a jarní cibulky a restujeme ze všech stran. Když jsou zlatavé, tak zvýšíme plamen na maximum, přidáme polévkovou lžíci cukru a necháme ho zkaramelizovat. U toho ale rychle mícháme, aby se karamel nepřipálil a nezhořkl.Po 1 minutě sundáme z plotýnky.
Přepůlíme si šalotky a sloupneme slupku. Ponecháme ale špičku s kořínky. Díky tomu nám šalotky zůstanou spolu a nerozpadnou se na desítky částí.
U jarní cibulky ukrojíme část s kořínky a zkrátíme jí na cca 10 cm. V podstatě chceme použít jen tu bílou a lehce nazelenalou část.
Žampióny zbavíme nožiček.Rozpálíme si pánev. Když je horká, přidáme na ní 1 cm tlustá plátek másla.Když se máslo rozpustí tak tou stranou, kde byla nožička poklademe žampiony na pánev. Opékáme do zlatova a poté otočíme a opakujeme z druhé strany.Žampiony sundáme z pánve.A na stejnou pánev opět vložíme 1 cm tlustý plátek másla.Přidáme do pánve šalotky a jarní cibulky a restujeme ze všech stran. Přidáme do pánve šalotky a jarní cibulky a restujeme ze všech stran. Když jsou zlatavé, tak zvýšíme plamen na maximum, přidáme polévkovou lžíci cukru a necháme ho zkaramelizovat. U toho ale rychle mícháme, aby se karamel nepřipálil a nezhořkl.Po 1 minutě sundáme z plotýnky.
Po dvou hodinách pečení vyjmeme pekáč z trouby. Máme připravené Hovězí po burgundsku, karamelizované cibulky a žampiony na másle.
Nyní je na nás, s čím budeme hovězí podávat. Já ho miluji pouze s bagetou nebo s bramborovou kaší (recept zde). Ale manžel ho miluje s domácími těstovinami (recept zde).
Pokud je omáčka moc hustá, tak jí lehce nařeďte vodou nebo vývarem. Ale nepřežeňte to!
Nyní je na nás, s čím budeme hovězí podávat. Já ho miluji pouze s bagetou nebo s bramborovou kaší (recept zde). Ale manžel ho miluje s domácími těstovinami (recept zde).
Pokud je omáčka moc hustá, tak jí lehce nařeďte vodou nebo vývarem. Ale nepřežeňte to!
Komentáře
Okomentovat