Hovězí po burgundsku

INGREDIENCE:
  • 500 g hovězí zadní
  • 100 g slaniny
  • 2 střední cibule nebo šalotky
  • 2 střední mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • tymián, rozmarýn, bobkový list
  • sůl, pepř
  • hrst čerstvé petrželky
  • zeleninový Konečně vývar nebo 0,5 l domácího vývaru
  • 400 ml červeného vína
  • 1 malá plechovka rajského protlaku


Příloha:
  • máslo
  • 10 šalotek
  • svazek jarní cibulky
  • 250 g malých žampiónů
Postup, aneb jak jsem postupovala já: Připravíme si veškeré ingredience.

Rozpálíme troubu na 160 stupňů. Hovězí maso si pokrájíme na větší kostky, cca 3x3 cm. Slaninu si pokrájíme na proužky. Pokrájíme si mrkev na plátky o tloušťce cca 3 mm. A šalotku nebo cibuli na půl kolečka. Rozpálíme si pánev a vložíme na ní slaninu. Vypražíme jí. Potřebujeme, aby pustila tuk a krásně dozlatova se nám opekla. Když je slanina zlatavá, přidáme k ní maso. Pozor bude pouštět šťávu a my chceme, aby se zatáhlo, takže plotýnku dáme téměř na maximum. Potřebujeme, aby maso bylo takto zatáhnuté. Když máme maso zatáhnuté, tak k němu přidáme cibuli a mrkev a orestujeme je. Celé to osolíme a opepříme. Přidáme kávovou lžičku tymiánu a rozmarýnu a 3 bobkové listy.
Nebo 2 větvičky tymiánu a jednu větvičku rozmarýnu, pokud je čerstvý. Ještě přidáme hrst pokrájené petrželky.Celé to orestujeme. Přilijeme víno. Já volila Habánské sklepy. Půl litru zeleninového vývaru.Rajský protlak.Prolisovaný česnek.A celé to přendáme do pekáče s poklopem.Přiklopíme víkem.A vložíme do trouby. Péct budeme 120 minut.
Nyní se vrhneme na přílohu.

Přepůlíme si šalotky a sloupneme slupku. Ponecháme ale špičku s kořínky. Díky tomu nám šalotky zůstanou spolu a nerozpadnou se na desítky částí.

U jarní cibulky ukrojíme část s kořínky a zkrátíme jí na cca 10 cm. V podstatě chceme použít jen tu bílou a lehce nazelenalou část.

Žampióny zbavíme nožiček.Rozpálíme si pánev. Když je horká, přidáme na ní 1 cm tlustá plátek másla.Když se máslo rozpustí tak tou stranou, kde byla nožička poklademe žampiony na pánev. Opékáme do zlatova a poté otočíme a opakujeme z druhé strany.Žampiony sundáme z pánve.A na stejnou pánev opět vložíme 1 cm tlustý plátek másla.Přidáme do pánve šalotky a jarní cibulky a restujeme ze všech stran. Přidáme do pánve šalotky a jarní cibulky a restujeme ze všech stran. Když jsou zlatavé, tak zvýšíme plamen na maximum, přidáme polévkovou lžíci cukru a necháme ho zkaramelizovat. U toho ale rychle mícháme, aby se karamel nepřipálil a nezhořkl.Po 1 minutě sundáme z plotýnky.

Po dvou hodinách pečení vyjmeme pekáč z trouby. Máme připravené Hovězí po burgundsku, karamelizované cibulky a žampiony na másle.

Nyní je na nás, s čím budeme hovězí podávat. Já ho miluji pouze s bagetou nebo s bramborovou kaší (recept zde). Ale manžel ho miluje s domácími těstovinami (recept zde).

Pokud je omáčka moc hustá, tak jí lehce nařeďte vodou nebo vývarem. Ale nepřežeňte to!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)