Opilý Izidor

Suroviny:


Kakaovo-ořechové těsto na podklad:

 150 g másla
150 g cukru krupice
4 žloutky
4 bílky
2 kávové lžičky prášku do pečiva
70 g hrubé mouky
120 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
špetička soli


Ořechová náplň:

200 g mletých vlašských ořechů
1 vanilkový cukr
80 g cukrumoučky
2 dl rumu

Kakaový  máslový krém:

 5 žloutků
3 lžíce kakaa
100 g cukru moučky
200 g másla

Postup:
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Máslo s cukrem a žloutky třeme elektrickým šlehačem několik minut, až směs zbělá a ztrojnásobí objem, cukr se musí úplně rozpustit. Přidáme mouku prosátou s kakaem, práškem do pečiva a špetkou soli, mleté ořechy a nakonec zlehka vmícháme tuhý snih ze 4 bílků. Těsto rozetřeme na hluboký plech, vyložený pomaštěným pečícím papírem.

Vše na ořechovou náplň dobře promícháme v misce a necháme odstát.

Připravíme si větší kastrol s vařící vodou, do něj na pařák postavíme mísu, do které dáme žloutky, cukr a kakao a elektrickým šlehačem šleháme nad párou do zhoustnutí, krém musí být dost teplý. Trvá to několik minut, nepolevujeme! Necháme  vychladnout, občas promícháme a nakonec vešleháme do 200 g utřeného másla.
Na podklad z ořechového těsta natřeme ořechovou směs s rumem, na ni máslový krém a necháme vychladit v lednici, nejlépe přes noc. Druhý den moučník polijeme polevou, kterou připravíme z 200 g tmavé čokolády, rozpuštěné ve 100 g tuku a  několika lžících smetany a opět necháme ztuhnout. Krájíme horkým nožem na úhledné kostky.
Dobrou chuť!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Znojemská hovězí pečeně podle Romana Vaňka

Nejlepší bublanina

Skořicoví šneci (cinnamon rolls)